Irene Auer

Kokoomuksen korjausliike on pelkkä kupla

Kokoomuksen noustua pääministeripuolueeksi olivat lupaukset suuria: työttömyyden piti laskea viiteen prosenttiin, ja nuorisotakuun väitettiin turvaavan nuorille työ- tai opiskelupaikka. Nyt työttömiä on liki sata tuhatta enemmän kuin hallituskauden alussa, ja nuorisotyöttömyyskin on vain kasvanut.

Työttömyyden kasvattamisen lisäksi hallitus ja nykyiset eduskuntapuolueet ovat päätöksillään muun muassa kiihdyttäneet julkisten palveluiden alasajoa sekä edistäneet tulonsiirtoja köyhiltä rikkaille. Aika kyseenalaisia saavutuksia, vai mitä?

Kokoomus kutsuu vaalikampanjassaan ihmisiä mukaan ”korjausliikkeeseen”, mutta puolueen korjausliikkeet on nyt nähty. Niiden ei ole ollut alun perinkään tarkoitus lisätä hyvinvointia yleisesti ja tasapuolisesti, vaan jo ennestään hyväosaisille.

Todellista hyvinvointia lisääviä korjausliikkeitä on tehtävä muun muassa tulonjakoon. Tuloerojen kasvu on pysäytettävä ja verotuksessa tehtävä täysremontti. Pääomatuloja on verotettava kuten palkkatulojakin, verotuksen progressiota on kiristettävä ja pienituloisia suhteellisesti eniten rasittavaa ruuan arvonlisäveroa puolestaan tuntuvasti laskettava. Kunnallisverotus on muutettava progressiiviseksi ja vapaamatkustajat, pääomatulojen saajat, on saatava kuntaveron piiriin.

Suomen kommunistinen puolue vaatii eduskuntavaaliohjelmassaan demokratian laajentamista kaikilla yhteiskunnan aloilla. Se vaatii käyttöönotettaviksi suoria kansanäänestyksiä, osallistuvaa budjetointia sekä muita uusia demokratian muotoja. Samalla SKP on osa oikeudenmukaisempaa maailmaa rakentavaa kansainvälistä työväenliikettä sekä kansalaisliikkeitä, joiden puheet vastaavat tekoja ja joiden teot eivät rajoitu vain vaalien alle.

Jossain voi kokoomuksenkin kanssa olla yhtä mieltä: asioita on tehtävä uudella tavalla. Selvää kuitenkin on, että huhtikuun vaaleissa nykyisten päättäjien ja eduskuntapuolueiden äänestäminen jälleen vallankahvaan ei muutosta ole tuomassa.

Kirjoitus on julkaistu Eespäin-lehden 1/2015 pääkirjoituksena

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat