Irene Auer

Kaivopuisto äänestää kuitenkin

Nykyiset eduskuntapuolueet ovat leikanneet peruspalveluista, kasvattaneet työttömyyttä ja heikentäneet turvallisuutta sitomalla Suomea yhä enemmän sotilasliitto Natoon. Julkisen sektorin paisumista kauhistellaan unohtaen samalla, kuinka juuri julkinen sektori mahdollistaa tasa-arvoiset ja saavutettavat hyvinvointipalvelut jokaiselle tulotasoon katsomatta. Valtionvelan kasvulla pelotellaan, vaikka Suomella on varoja huomattavasti velkaa enemmän ja velkaakin kansainvälisesti verrattuna vähän.

SKP esittää useita konkreettisia oikeudenmukaisuutta, hyvinvointia ja työllisyyttä lisääviä uudistuksia. Yksi näistä on siirtyminen 6 + 6 tunnin työaikamalliin, mikä lisäisi työpaikkoja ja työssä jaksamista sekä mahdollistaisi monin paikoin palveluiden aukioloaikojen laajentamisen työehtoja heikentämättä.

Helsingillä olisi maan suurimpana työnantajana paljon mahdollisuuksia työllistää. Kaupunki voisi myös toimia työllisyyspolitiikan suunnannäyttäjänä ja käynnistää ensimmäisenä Suomessa kokeilun kuuden tunnin työpäivästä.

Helsingissä on muita kuntia enemmän rahaa parantaa palveluja, sillä kaupunki on liikelaitoksineen tehnyt jatkuvasti ylijäämää. Silti Helsingissäkin kaikki eduskuntapuolueet ovat kokoomuksen johdolla toteuttaneet politiikkaa, joka karsii julkisia palveluja yksityisten markkinoiden hyväksi.

”Kontula äänestä! Kaivopuisto äänestää kuitenkin”, luki joskus sähkökaappiin teipatussa julisteessa. Pienikin asuinalueiden erojen tuntemus riittää tajuamaan julisteen teippaajan motiivin. Viime eduskuntavaaleissa useampi kuin joka neljäs äänioikeutettu jätti äänensä käyttämättä, ja vaaleissa nukkumaan jäävät useimmiten juuri Kontulan kaltaisten lähiöiden pienituloiset duunarit ja työttömät – siis he, joihin nykyisten päättäjien harjoittama leikkauspolitiikka ja työttömyyden syventäminen voimakkaimmin vaikuttaa.

SKP:n ehdokkaina olevat kommunistit ja sitoutumattomat tuovat vaaleihin todellisen vaihtoehdon käynnissä olevalle hyvinvointivaltion alasajolle. He ovat tavallisia duunareita, työttömiä, opiskelijoita ja eläkeläisiä, maahanmuuttajia ja yksinhuoltajia, asukas- ja kansalaisaktiiveja politiikan lehmänkauppojen ulkopuolelta.

Vaikka vaaleissa äänestäminen onkin vain yksi tapa vaikuttaa erilaisten kansalaistoiminnan muotojen rinnalla, ei sitä pidä väheksyä. Jos äänestämisestä ei ole haittaa, mutta siitä voi olla hyötyä, miksi jättää äänestämättä?

Kirjoitus on julkaistu Eespäin-lehden 2/2015 pääkirjoituksena

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kaikissa kommunistissa maissa ei todellakaan ole työttömyyttä eikä työvoimapulaa.

ulf fallenius

Työllisyys lisääntyy vaan kysynnän kasvusta ja työnteon sopivasta markkina hinnasta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kommunismissä ei ollakaan markkinataloudessa.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

"Helsingissä on muita kuntia enemmän rahaa parantaa palveluja"
Tähän on tultu minun elinaikanani.
Tämän päivän kansalainen on oppinut että ensin kerätään enenevästi veroja ja sitten odotetaan mitä saadaan yhteiskunnalta takaisin. Normaalia!

Pekka Pylkkönen

Vieläkin kaipaisin faktoihin pohjautuvaa evidenssiä siitä että julkisiin palveluihin käytetyt resurssit olisivat vähentyneet edes yhtenä vuotena.

Rakas luokanopettajaopiskelija-helsinkiläissitäsuntätä-kansanedustajaehdokas:

- Voitko osoittaa minulle että Suomessa peruspalveluista on leikattu (=niihin käytettävä rahamäärä on pienentynyt) yhtenä vuonna? Minä vuonna?

Käyttäjän TimoKaurala kuva
Timo Kaurala

Suomessa on harjoitettu elvytystä nyt 8 vuoden ajan eikä mitään rakenteellisia korjauksia ole saatu tehtyä. Onko nyt hyvä?

Ja miten nämä stallarit rahoittaisivat unelmayhteiskuntansa (6 tunnin työpäivät, virkamiesarmeijan kasvattamisen, perustulon...)? Veronkorotuksilla (ostovoima pienenee ja elinkeinoelämä tukahtuu vielä enemmän) vai velalla jonka lapsemme joutuvat maksamaan? Ai niin, tietenkin sieltä "taikaseinästähän" se raha vain tulee...

Käyttäjän raimas kuva
Raimo Nurmi

Minulla on vain Kataisentasoinen matikka ja siksi kysyn, että jos työaika lyhennetään 25% (palkkahan tietysti silloin pienenee 25%) ja työt on kuitenkin tehtävä ja uusille duunareille on palkan lisäksi myös kustannettava kaikki sivukulut niin miten tästä syntyy säästöä? Vai onko tämä kommunisti-insinööri Hassin matematiikkaa, jossa tuulisähkö on maailman edullisinta kunhan vaan veronmaksaja sen kustantaa.

Toimituksen poiminnat